Із Фонду ліквідації збройної агресії за минулий рік використано 38 мільярдів

гривня,гроші

Протягом 2023 року використано 38 млрд грн із 61,7 млрд грн Фонду ліквідації збройної агресії.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів, передає Інтерфакс-Україна.

"За оперативними даними, загальний обсяг касових видатків державного бюджету за програмами, за якими у 2023 році виділялися кошти фонду, становив 38 млрд₴ За інформацією Казначейства, залишок коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії станом на 1 січня 2024 року становить 23,7 млрд грн", – повідомив перший заступник міністра фінансів Денис Улютін.

Ухвалами Кабміну протягом 2023 року виділено 58,2 млрд грн із загального обсягу в 61,7 млрд грн Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Зокрема, 9,3 млрд грн було виділено Мінвідновлення на реалізацію 336 регіональних проєктів, Агентству відновлення на захист об’єктів енергоінфраструктури – 18,9 млрд грн, ще 8,5 млрд грн – на ліквідацію наслідків підриву Каховської ГЕС, на будівництво магістральних водопроводів, а також 3,6 млрд грн – на регіональні 47 проєктів.

На компенсацію за програмою "єВідновлення" спрямовано 8,4 млрд грн, на відновлення 165 багатоповерхівок – понад 5 млрд грн, а на відновлення низки постраждалих населених пунктів у рамках експериментального проєкту – 3,35 млрд₴

Бюджетну програму "Фонд ліквідації наслідків збройної агресії" передбачено законом "Про Державний бюджет України на 2024 рік" у складі спецфонду держбюджету для Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення).

Джерелом її формування визначено кошти, отримані у зв’язку з виконанням закону "Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та його резидентів" та закону "Про санкції" (п. 8 ст. 11), а також залишок коштів джерелом формування яких були надходження до Фонду ліквідації у 2022-2023 роках (п. 5 ст. 12).

Автор: Галина Ялівець