ООН подарувало Києву газову турбіну: проект її встановлення коштуватиме 31 мільйон

КП «Київтеплоенерго» 26 січня за результатами тендеру замовило ТОВ «Енерготехпром» проект розбудови ТЕЦ-6 за 30,72 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До жовтня розроблять проектну документацію стадій «Проект» і «Робоча документація» щодо реконструкції ТЕЦ-6. Йдеться про збільшення встановленої потужності станції шляхом встановлення когенераційної установки електричною потужністю 54 МВт на базі газової турбіни SGT-800 виробництва «Siemens Energy AB» (Швеція) з улаштуванням фізичного захисту. Інвестором у частині придбання обладнання буде Програма розвитку ООН (ПРООН). Нинішня закупівля фінансується власними коштами «Київтеплоенерго».

Перша черга передбачатиме встановлення газотурбінної установки та інженерних систем, а друга – встановлення газо-водяного теплообмінника-утилізатора тепла вихлопних газів.

Виконавець запропонував залучити субпідрядника ТОВ «ТПС Інжиніринг» на 40% робіт, а експертизу виконуватиме Філія ДП «Укрдержбудекспертиза» у Дніпропетровській області.

Очікувана вартість закупівлі складала 32,11 млн₴ Під час аукціону найнижчу ціну 29,22 млн грн запропонувало ТОВ «Терра Проджект». Однак воно не подало зведений кошторис, кошториси на проектні роботи, інформацію про субпідрядника та експертну організацію, наказ про прийняття на роботу інженера-проєктувальника Володимира Контара, а також об’єктовий кошторисний розрахунок до аналогічного договору. З огляду на це найдешевшу фірму відхилили. Отже, переможцем став наступний учасник «Енерготехпром» із ціною 30,72 млн₴ Дорожчим конкурентом було ТОВ «Інжинірингова компанія «Укренерго».

Засновниками дніпровської «Енерготехпром» (30012785) є Вячеслав Дідінський, Юрій Ремезок і Петро Фішман, а директором – Євген Новицький. Компанія заснувала запорізьке ТОВ «Енерготехпромавтоматика» разом із запорізьким ПрАТ «Південтрансенерго» Андрія Ковінкіна, Ірини Носік, Руслана Шукліна і Володимира Тахтамишева. Дідінський також володіє дніпровською ТОВ «Фарада» разом з Оленою Новицькою та Ольгою Лосіхіною.

У 2020-2021 роках «Енерготехпром» отримав два підряди ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект» щодо доопрацювання існуючої газової системи випробувального стенду на 2,21 млн₴

Харківським субпідрядником «ТПС Інжиніринг» володіють компанія «Ес Ейч Енерджі Технолоджіс» (Чехія) одесита Сергія Чапліка, а також харків’яни Дмитро Незнамов, Максим Легостаєв і Олександр Асташенков. Донедавна фірма називалась «Теплоелектропроект-Союз», а засновниками були чеська «SH Energy Technologies s.r.o.», сам Сергій Чаплік та харків’янин Тагір Алмакаєв. Колись партнером останнього по фірмі «Теплоелектропроект-Союз» був одесит Олександр Фрідман, а ще раніше – «Союз Холдинг А.Т.» (Люксембург).

Усього з 2016 року «ТПС Інжиніринг» отримав державних підрядів на суму 70,09 млн₴