«Київгаз» зятя Льовочкіна замовив партнерам «ОПЗЖшника» юрпослуги на 2 мільйони

АТ «Київгаз» 14 березня без торгів уклало угоду з адвокатським об’єднанням «Правове партнерство» про юридичні послуги на 2,40 млн₴ Про це повідомляється у системі « Прозорро ».

В обґрунтуванні закупівлі сказано, що адвокатські послуги можна закуповувати без торгів.

Цьогоріч адвокатське об’єднання захищатиме, представлятиме і надаватиме замовнику інші види правничої допомоги по 240 тис грн на місяць. Мова про захист і правничу допомогу в кримінальних провадженнях, консультації з правових питань, представництво в судах тощо.

Це адвокатське об’єднання вперше отримало замовлення «Київгазу». Раніше той так само без торгів наймав інші: у 2023 році – АО «Лекс Груп» на 2,40 млн грн, у 2021 році – АО «Адер Хабер Ло» на 979 тис грн, а в 2020 році – АО «Адер Лойерс» на 980 тис₴

Засновниками створеного в 2021 році столичного адвокатського об’єднання «Правове партнерства» є директор Сергій Базилевський, Ірина Варакута і Сергій Винокуров. Раніше співзасновником також був Рустем Ахметов – депутат Київради від партії «ОПЗЖ», чиїм помічником є Базилевський. Ці четверо також є засновниками згаданого «Лекс Груп», яке надавало юридичні послуги «Київгазу» торік. Ахметов у 2021 році просував застосування в Україні російської вакцини від коронавірусу «Супутник V», але профільна комісія Київради відхилила проект рішення про звернення до уряду. У 2010-2014 роках Ахметов очолював ДочП «Укравтогаз» НАК «Нафтогаз України», у 2006 році – Департамент юридичного забезпечення Міненерго, у 2002-2005 роках – юридичний департамент «Нафтогазу», а в 2001-2002 роках – юридичне управління ЗАТ «Укртатнафта», де входив у правління.

Акціонерами «Київгазу» є ПрАТ «Компанія Київенергохолдинг» (60%), громада Києва (28,5%) і кіпрська «Rilosal Capital Limited» (5,5%). У свою чергу «Київенергохолдинг» на 61% належить громаді Києва, 25% має британська «Artio Global Investors Ltd» українця Сергія Суровцева, а 14% володіє кіпрська «Densec Limited» українця Дмитра Давиденка.

Із 2010 року правління «Київгазу» очолював Сергій Горовий – зять лідера парламентської фракції «ОПЗЖ» Юрія Бойка. Після смерті Горового у 2019 році «Київгаз» очолив Андрій Вінграновський – чоловік Юлії Льовочкіної, сестри Сергія Льовочкіна. Льовочкіни також представляли «ОПЗЖ» у Верховній раді, але Юлія Льовочкіна склала мандат у 2022 році.

«Київвлада» неодноразово писала, що «Київгаз» контролюють Льовочкіни. А в іншому тексті видання пише, що Бойко утримує разом із Льовочкіним контроль над «Київгазом», попри те, що ще одна їхня фірма «Київгазенерджі» усунута від постачання газу киянам.