У Пентагоні відреагували на майбутні ядерні навчання РФ

«Це приклад безвідповідальної риторики, яку ми бачили у Росії в минулому», – Райдер

Плани Росії провести ядерні навчання є «ще одним прикладом безвідповідальної риторики Кремля», повідомив представник Пентагону, бригадний генерал ВВС Пет Райдер.

За його словами, США не спостерігають змін «у стратегічній силовій позиції» Росії після того, як Москва анонсувала навчання щодо застосування тактичної ядерної зброї.

«Це приклад безвідповідальної риторики, яку ми бачили у Росії в минулому», – додав Райдер.

Раніше в Міноборони РФ повідомили, що Росія найближчим часом проведе навчання «з метою підвищення готовності нестратегічних ядерних сил до виконання бойових завдань».

З початку російського вторгнення в Україну країни Заходу висловлювали побоювання щодо можливого застосування Росією тактичної ядерної зброї, зокрема, при невдачах на фронті. Російська військова доктрина передбачає можливість застосування ядерної зброї першими у разі «загрози самому існуванню держави».

Ядерна зброя у космосі: чи здатна Росія застосувати? Розвідка, супутники та війна (відео)

Будь ласка, зачекайте

Низка російських діячів трактували це положення так, що ядерна зброя може застосовуватися і при загрозі територіальної цілісності – а офіційна Москва вважає територією Росії та низку областей, що входять до міжнародно визнаних кордонів України. Представники країн Заходу критикували Росію за ядерні погрози. Прямим текстом Володимир Путін ядерним ударом Україні не погрожував, проте попереджав країни Заходу про можливість ядерної війни у разі прямої конфронтації з Росією.

Стратегічні ядерні сили Росії перебувають у режимі підвищеної бойової готовності з лютого 2022 року.

Форум