СБУ оголосило у розшук російського мільярдера Фрідмана. ФОТО

михайло,фрідман

Служба безпеки України оголосила у розшук колишнього співвласника українського "Альфа-Банку" російського мільярдера Михайла Фрідмана.

За даними на сайті МВС, він переховується від українських правоохоронців, датою його зникнення вказано 10 жовтня 2023 року.

В Україні його звинувачують за ч. 3. статті 110-2 ККУ (Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

СБУ оголосило у розшук російського мільярдера Фрідмана 01

Читайте також: Фрідман передумав продавати російський "Альфа-Банк" після повернення до Москви

Як повідомлялося, СБУ повідомила про підозру Фрідману у вересні 2023 року. За даним слідства, з початку повномасштабного вторгнення РФ Фрідман профінансував декілька військових заводів країни-агресора на 2 мільярди рублів.

Серед них – "Тульський патронний завод", який виробляє набої, а також "Уральський оптико-механічний завод імені Яламова", де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів РФ.

"Для фінансування загарбницьких "проєктів" кремля олігарх використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму "Альфа-Груп". Також він задіяв власні бізнесові ресурси для масового розповсюдження сухпайків, одягу та іншої продукції під торговим знаком "армия россии", яка постачається окупантам на передову", – йдеться у повідомленні.

Разом з цим, Фрідман організував збір матеріально-технічної допомоги для потреб окупаційних угруповань РФ, які воюють в Україні.

Крім того, страхові компанії Фрідмана взяли на себе страхування військової техніки, а також життя і здоров’я російських загарбників на фронті.

"Також російський олігарх забезпечив співпрацю власного телекомунікаційного підприємства з ФСБ, що дозволило йому провести підконтрольний спецслужбі РФ мобільний зв’язок в тимчасово окупованих регіонах України", – додали в СБУ.

Крім того, у серпні Бюро економічної безпеки (БЕБ) вже повідомило про підозру Фрідману у справі про відмивання 100 млн грн через колишній "Альфа-Банк".

Автор: Михайло Орлюк