Блокування кордону: у черзі на в’їзд до України стоять понад 2700 вантажівок

кордон

На кордоні України та Польщі продовжується блокування руху в трьох пунктах пропуску, де у чергах стоять 1530 вантажівок. Ще 1000 вантажівок залишаються на розблокованому напрямку пункту пропуску "Шегині – Медика".

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, передає Укрінформ.

"Продовжується блокування напрямків пунктів пропуску "Рава-Руська – Гребенне", "Краківець – Корчова", "Ягодин – Дорогуськ". За інформацією польських прикордонників станом на ранок 1530 вантажівок перебувають в чергах на цих трьох напрямках в бік України, найбільше на напрямах у пунктах пропуску "Ягодин" та "Краківець", – сказав він.

Демченко нагадав, що 24 грудня був розблокований рух на напрямку пункту пропуску "Шегині – Медика", але черги залишаються – 1000 вантажівок очікує на перетин.

За його словами, на інших ділянках кордону рух для вантажівок не блокується. Однак через дії на території Польщі водії та перевізники шукають альтернативні маршрути, що призводить до збільшення руху вантажівок за іншими напрямками, і як результат – до збільшення черг.

Станом на ранок, на кордоні зі Словаччиною в бік України на напрямку пункту пропуску "Ужгород" очікувало проїзду 30 вантажівок.

Із Румунією станом на ранок в бік України на напрямку пункту пропуску "Порубне" очікувало проїзду 180 вантажівок.

Читайте також: Польські фермери погрожують відновити блокування кордону з Україною

Нагадаймо, з 6 листопада польські перевізники почали страйк і блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон. Зокрема, заблоковано рух вантажного транспорту у напрямку трьох найбільших пунктів пропуску "Корчова-Краківець", "Гребенне-Рава Руська", "Дорогуськ-Ягодин". Пізніше, 23 листопада, перевізники перекрили пункт пропуску "Медика – Шегині".

Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні. Акція польських перевізників планувалася терміном на два місяці – до кінця року.

Ввечері 22 грудня стало відомо, що представники Мінінфраструктури Польщі та України узгодили план дій для розблокування кордону.

Автор: Юлiя Недашківська