ЗМІ: в російському СІЗО помер волонтер, який допомагав українцям виїхати з Росії

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 61-річний Олександр Демиденко виходив на антивоєнні пікети та допомагав українським біженцям повертатися на батьківщину

У слідчому ізоляторі в Бєлгородській області помер російський волонтер Олександр Демиденко, який допомагав українським біженцям – про це повідомляють російські видання «Вот так» та «Важные Истории» з посиланням на джерела , передає російська служба Радіо Свобода.

Стверджується, що Демиденко помер 5 квітня, але про смерть стало відомо лише сьогодні, коли його адвокат повідомив про це дружину та сина померлого.

Про причини смерті не повідомляється, офіційних коментарів влади наразі не було.

Олександр Демиденко перебував під вартою із середини жовтня за звинуваченням у незаконному обігу зброї. Як пишуть «Важные истории», Демиденка збиралися етапувати до Санкт-Петербурга і перекваліфікувати справу за більш тяжкою статтею.

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 61-річний Демиденко виходив на антивоєнні пікети та допомагав українським біженцям повертатися на батьківщину, підвозив їх до кордону, приймав у себе вдома. Як пише «Медіазона», у його будинку зупинялися до 900 осіб, яким потрібно було переночувати – прикордонний пункт через обстріли часто закривався.

Демиденко зник на російському контрольному пункті пропуску «Колотилівка» у Бєлгородській області 17 жовтня. За словами волонтерів, він привіз до прикордонного пункту літню жінку, але на стоянці йому перегородили дорогу двоє учасників тероборони. Після цього зв’язок із ним зник.

Через три дні співробітники поліції привезли Демиденка додому і провели обшук, під час якого у нього нібито виявили гранату і підривники 1940-х років. При цьому на його тілі було багато синців.

20 жовтня Олександра Демиденка заарештували на 10 діб за адміністративною статтею про розпивання алкогольних напоїв. 31 жовтня він вийшов на волю, проте наступного дня його знову затримали та заарештували на 30 діб. Під час другого адміністративного арешту порушили кримінальну справу щодо незаконного обігу зброї та помістили до СІЗО.

У листопаді повідомлялося, що проти Демиденка порушили ще одну кримінальну справу за статтею про державну зраду. Адвокат, однак, спростував ці повідомлення. Термін перебування волонтера в СІЗО кілька разів продовжувався – за тією ж статтею про зброю.

Форум