Путін дозволив економічно важливим компаніям не розкривати інформацію про свою діяльність

путін,чемезов

Економічно значущі організації Росії можуть більше не оприлюднити інформацію про свою діяльність. Указ про це підписав президент РФ Владімір Путін. Аналогічне право отримали особи, які перейшли на пряме володіння акціями та частками в таких компаніях.

Як пише The Moscow Times, раніше вони мали розкривати дані, передбачені законами про акціонерні товариства, банки, товариства з обмеженою відповідальністю, консолідовану фінансову звітність, аудиторську діяльність, захист конкуренції та інші.

При цьому обов’язок передавати такі відомості федеральній владі, як і раніше, зберігається, однак вони не будуть публікуватися в державних інформаційних системах та на інших ресурсах.

Путін пояснив свій указ необхідністю вживання "невідкладних заходів" у відповідь на "недружні та суперечливі міжнародному праву" дії США "і іноземних держав і організацій, що приєдналися до них". Насамперед ідеться про міжнародні санкції, рекордсменом за кількістю яких Росія стала після початку війни в Україні.

Поняття економічно значущих організацій з’явилося в російському законодавстві влітку 2023 року. Список таких компаній доручено формувати уряду. Однак він досі не оприлюднений.

Економічно значущими визнаються компанії, які відповідають хоча б одному з наступних критеріїв: у них працює понад 4 тис. осіб, їх активи коштують понад 150 млрд руб., виручка перевищує 75 млрд руб. на рік, а сплачені податки за рік – 10 млрд руб.

Крім цього такий статус можуть отримати компанії, що працюють у критичних галузях, містоутворюючі підприємства, системно значущі кредитні організації та їх материнські структури, учасники ринку цінних паперів, які розпоряджаються активами не менше ніж 300 тис. клієнтів на суму понад 400 млрд руб. Також до списку дозволяється включати компанії, якщо їх послугами та сервісами користуються понад 2 млн осіб.

Автор: Галина Ялівець