«УЗ» замовила Ахметову накладки з Китаю вдвічі дорожче, ніж з «Азовсталі» до вторгнення

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» 8 березня за результатами тендерів уклала договори із ТОВ «Метінвест-СМЦ» Ріната Ахметова про постачання накладок на загальну суму 78,49 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Протягом п’яти місяців поставлять 586 т двоголових рейкових накладок по 133 980 грн, або $3 518 за тонну. У тому числі 530 т – типу Н1Р65 для залізниць широкої колії. Та 56 тон для європейських рейок UIC 60. Виробником є компанія «Henan Xinda Railway Equipment Co., Ltd.» («Xinda», Китай). Товар має бути виготовлений не раніше червня 2023 року. Його поставлять на умовах FCA до станції відправлення в Україні з подальшою доставкою до станції призначення в Україні, витрати на яку постачальнику потім відшкодовуватиме замовник. Гарантійний строк експлуатації складає п’ять років, а зберігання – один рік.

Минулого разу залізниця закуповувала такі накладки ще до початку повномасштабного вторгнення. У вересні 2021 року цій самій фірмі «Метінвест-СМЦ» накладки Н1Р65 замовили по 42 684-42 685 грн, або $1 601 за тонну. Їхнім виробником був комбінат «Азовсталь» Ріната Ахметова в Маріуполі, який у 2022 році розбомбила армія Росії. Це вдвічі дешевше у доларовому еквіваленті від нинішньої ціни накладок із Китаю.

Нинішніх тендерів було три, але угодами завершились лише два, про що далі. Очікувана ціна становила 154 773 грн, або $4 295 за тонну. На торги по всіх лотах прийшло по два учасники:

  • ТОВ «Ресурспромсталь» із продукцією компанії «Anyang General International Co., Ltd.» (Китай) по 134 400 грн, або $3 665 за тонну;
  • «Метінвест» із продукцією «Xinda» по 153 771 грн, або $4 193 за тонну.

За ціною виграла «Ресурспромсталь», але її всюди відхилили за звіт випробувань хімічного складу, який не містив даних щодо масової долі миш’яку в пробі. Компанія оскаржила своє відхилення і перемогу «Метінвесту» в АМКУ, але лише по одному лоту. Вона заявила, що тендерна документація взагалі не вимагала цей звіт. Замовник уточнив, що вимагав, щоб хімічний склад сталі за аналізом проби відповідав нормам, а єдиним документом про це був цей звіт. Комісія вирішила, що фірму відхилили неправомірно, оскільки в її пропозиції був звіт про результати інспекції, в якому містилась інформація про миш’як та його результат.

Замовник повернув фірму на оскаржений тендер і визначив переможцем, але «Метінвест» зніс її через АМКУ за інші невідповідності умовам технічної специфікації. Зокрема йшлося про відсутність у порівняльній таблиці підтверджень щодо недопустимості низки дефектів. Також не було документів про повноваження учасника щодо постачання продукції виробника з гарантіями виробника щодо якості продукції. І не було документів виробника про якість та походження продукції у тому числі з перекладом українською мовою.

Утім, сам «Метінвест» теж не отримав контракт, бо раніше АМКУ знайшов невідповідність і в нього. «Метінвест» не вказав, що розмір накладок має дозволяти встановлення болтів із діаметром головки 46 мм і гайки розміром 46 мм по діаметру описаного кола та що накладки мають бути прямими. До того ж в обох учасників скінчився строк дії пропозицій. Їх відхилили, тому тендер буде відмінено.

Інші два тендери намагалися відмінити через неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель. У коментарі до відміни замовник послався на рішення АМКУ по скарзі «Ресурспромсталі» і технічну неможливість повернути її тендери, які вона не оскаржила. Однак «Метінвест» оскаржив їхню відміну в АМКУ, і там визнали її неправомірною. Зрештою договори уклали із «Метінвестом» по ціні 133 980 грн, або $3 518 за тонну, що на 16% дешевше від його аукціонної ціни 153 771 грн, або $4 193 за тонну. Це перекрило цінову різницю з «Ресурспромсталлю». Таким чином, дилер іншого китайського заводу, так і не отримавши замовлень собі, збив початкову ціну накладок від «Метінвесту».