Україна просила більше підтримки, а не введення військ НАТО, – Столтенберг

Picture

Фото: Єнс Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив твердження про те, що Північно-атлантичний альянс не планує введення військ в Україну, й Київ із таким проханням навіть не звертався.

Генсек блоку наголосив, що влада України просила про збільшення підтримки з боку країн-партнерів та союзників. Оборонна допомога від країн умовного Заходу має сприяти ЗСУ ефективніше протистояти російській широкомасштабній агресії, зокрема масованим обстрілам.

У цьому контексті Столтенберг відзначив рішення уряду Італії щодо постачання Україні системи протиповітряної оборони Samp-T спільно з Францією.

В інтерв’ю ANSA генсек НАТО, який перед тим провів переговори з прем’єр-міністром Італії Джорджією Мелоні в Палаццо Кіджі, висловився щодо ініціативи французького президента Еммануель Макрон, який раніше не виключив можливості відправлення в Україну західні війська.

"НАТО не має наміру розгортати сили в Україні. Коли я відвідав Україну минулого тижня, українці не просили військ НАТО, вони просили більше підтримки", — наголосив Столтенберг.

Також він зауважив, що в Україні "ситуація на полі бою дуже складна".

"Я відвідав Київ минулого тижня, і вони повідомили мені про виклики, з якими вони стикаються: Росія завоювала позиції, і є ризик, що вона здобуде подальші позиції. Це не велика територія, але щоб все це зупинити, щоб українці змогли захищатися, їм потрібно надіслати боєприпаси, їм потрібна зброя", — пояснює генсек НАТО потребу ЗСУ у посиленні оборонної підтримки з боку Заходу.

Столтенберг додав, що однією з причин, чому російським окупантам вдалося в останні місяці просунутися та захопити більше території, є "те, що ми не виконали те, що обіцяли".

За його словами, США знадобилося шість місяців, щоб узгодити новий пакет допомоги Україні, або щодо питання про обіцяний мільйон снарядів з Європи — українській стороні було передано набагато менше.

"Але зараз все змінюється", — сказав Столтенберг.

Він також висловив думку, що зараз "дуже важко вести змістовний діалог з Росією" щодо припинення агресії проти України.

"Ми хотіли б, щоб вони припинили нападати на іншу країну. Однак поки що ми не бачили справжньої готовності російської сторони брати участь у серйозних мирних переговорах, оскільки Путін вірить, що він може перемогти", — розповів Столтенберг.

Генсек НАТО впевнений, що єдиний спосіб переконати російського диктатора у тому, що йому потрібно "сісти і вести переговори" — продемонструвати на полі бою, що він не переможе.

"І єдиний спосіб досягти цього — надати Україні військову підтримку", — констатує Столтенберг.

Підготував: Сергій Дага