У Литві назвали великою проблемою транзит російського зерна через Латвію

зерно,поле,врожай

Литва занепокоєна тим, що російське зерно йде транзитом через Литву, а більша його частина транспортується через Латвію.

"У нас є дуже специфічне питання – транспортування російського зерна через країни Балтії. У Литві це не є значною проблемою, обсяги дуже малі, але в Латвії це все ще велика проблема", – заявив міністр транспорту Литви Марюс Скуодіс, передає Європейська правда.

За його словами, це питання буде піднято на онлайн-зустрічі з міністром транспорту Латвії Каспарсом Брішкенсом та міністром клімату Естонії Крістеном Міхалом.

У грудні міністр сільського господарства Кястутіс Навіцкас заявив, що зерно з РФ везуть до латвійських портів, а не до литовської Клайпеди. Втім, він виключив можливість того, що російське зерно могло бути завезено з фальшивими документами про його походження.

Литовські фермери, які проводили акції протесту в січні, також говорили про підозри, що зерно з РФ потрапляє на литовський ринок через Латвію.

Раніше міністр економіки Латвії Віктор Валайніс підтримав встановлення заборони на імпорт зерна з Росії на рівні Європейського Союзу, щоб санкції проти країни-агресора працювали ефективніше.

Перед цим міністр транспорту Латвії Каспарс Брішкенс запропонував заборонити імпорт російського і білоруського зерна до Євросоюзу.

Крім того, міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе ініціював обговорення у ЄС заборони імпорту до ЄС російської сільськогосподарської продукції.

Президент Латвії підтримав ідею обмеження імпорту російського зерна в ЄС.

Автор: Галина Ялівець