Наслідки ударів по російських НПЗ: Росія скоротить морський експорт дизпалива до мінімуму за 5 місяців

дизпаливо

Росія планує скоротити щоденний експорт дизельного пального з ключових західних портів у квітні до найнижчого рівня за п’ять місяців після того, як українські безпілотники атакували нафтопереробні заводи й сезонне обслуговування різко знизили темпи переробки сирої нафти.

Про це пише Bloomberg із посиланням на галузеві дані, передає enkorr.

Як повідомляється, завантаження дизельного пального з трьох основних портів країни на Чорному й Балтійському морях, включно з деякими обсягами, що надходять із Білорусі, цього місяця скоротяться приблизно до 2,29 млн тонн.

Це трохи більше від 569 тис. барелів на день (б/д), що на 21% менше порівняно з фактичним щоденним експортом близько 724 тис. барелів із тих самих портів у березні, показують розрахунки, засновані на даних розвідувальної компанії Kpler.

Росія скорочує постачання дизпального морським транспортом після того, як тижневі темпи переробки сирої нафти впали до 10-місячного мінімуму після атак українських БпЛА.

Сезонне технічне обслуговування, яке має тривати до літа, тимчасово зменшуючи пропускну спроможність деяких російських НПЗ нижче, також створює тиск на національні потоки дизельного пального.

Через енергетичні санкції Заходу Росія більше не постачає дизель у Європу. Проте менші потоки від одного з найбільших світових виробників палива мають намір підвищити волатильність на ринку, який уже постраждав від атак на судноплавство в Червоному морі й збоїв регіональних НПЗ.

Поки що Росія не планує забороняти експорт дизельного палива, заявив 29 березня віцепрем’єр РФ Алєксандр Новак, повідомляють російські ЗМІ.

"Ми виробляємо достатньо дизелю, вдвічі більше, ніж потребує внутрішній ринок", – сказав Новак.

Якщо Росія запровадить заборону, національна нафтопереробна промисловість зіткнеться з надлишком запасів, додав він.

План експорту ДП на квітень, який бачив Bloomberg, показує лише потоки, що доставляються трубопроводами до трьох ключових внутрішніх портів. Сюди не входять менші обсяги, що відправляються на експорт залізницею й поза нафтопродуктопровідною системою ПАТ "Транснєфть".

Фактичні потоки можуть відрізнятися залежно від погоди й попиту з боку іноземних клієнтів.

Як санкції та удари українських безпілотників вплинули на роботу російських НПЗ

Як повідомлялося, у ніч на 15 березня безпілотники атакували російський НПЗ "Первый завод" у Калузькій області. Обладнання заводу зазнало пошкоджень, зайнялася пожежа.

13 березня Новошахтинський НПЗ у Ростовській області Росії призупиняв роботу після атаки дронів. Це найбільший постачальник нафтопродуктів на півдні Росії та єдиний НПЗ у Ростовській області. Його повна потужність – 5,6 млн тонн.

Того ж дня безпілотники атакували рязанський НПЗ "Роснєфті", внаслідок чого пошкоджень зазнали дві установки первинної переробки нафти. На них припадає 70% потужності заводу, проте ступінь пошкоджень власник заводу приховує.

У ніч на 12 березня, безпілотники атакували нафтопереробний завод компанії "ЛукОйл" у Нижньогородській області, він також призупинив роботу. Внаслідок удару виведено з ладу найбільшу установку з переробки нафти, яка забезпечували 53% переробки на НПЗ.

У січні на цьому ж НПЗ на сталася аварія. Тоді завод зупинив одну з двох установок каталітичного крекінгу через вихід з ладу компресорного обладнання, яке неможливо замінити найближчим часом через санкції. Через аварію виробництво бензину АІ-95 на підприємстві знизилося приблизно на 200 тисяч тонн на місяць.

Також раніше зафіксовано атаки безпілотників на інші російські нафтопереробні об’єкти.

Побоюючись дефіциту палива на внутрішньому ринку, Росія з 1 березня 2024 року відновила заборону на експорт бензину.

Автор: Галина Ялівець