У ГУР прокоментували майбутні ядерні навчання РФ

Погрози РФ щодо можливості застосування тактичної ядерної зброї – це постійна практика Кремля, заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

Він нагадав, що є офіційні заяви міжнародної спільноти, і наголосив, що Захід повинен відреагувати на погрози РФ.

«Те, що мають, тим і брязкають (ядерною зброєю – ред.). Зрештою це постійна практика Кремля. Чогось нового особливо тут немає. Є вже офіційні заяви міжнародної спільноти. Що стосується ядерного шантажу, зрозуміло, це питання до вільного світу, до Заходу. Я думаю, що реакція буде адекватною і правильною», – сказав він.

Представник ГУР МО України зазначив, що Сили оборони Україні на заяви та погрози РФ не реагують, оскільки займаються безпосередніми завданнями на полі бою. Андрій Юсов додав, що там армія РФ намагається проривати українську оборони.

«Є набагато цікавіші і важливіші речі – те, що відбувається безпосередньо на полі бою, там ворог так само продовжує реалізовувати і планувати речі проти нашої державності», – зауважив він.

Раніше в Міноборони РФ повідомили, що Росія найближчим часом проведе навчання «з метою підвищення готовності нестратегічних ядерних сил до виконання бойових завдань».

Пентагон цю заяву назвав це прикладом «безвідповідальної риторики», однак США не спостерігають змін «у стратегічній силовій позиції» Росії після того, як Москва анонсувала навчання щодо застосування тактичної ядерної зброї.

З початку російського вторгнення в Україну країни Заходу висловлювали побоювання щодо можливого застосування Росією тактичної ядерної зброї, зокрема, при невдачах на фронті. Російська військова доктрина передбачає можливість застосування ядерної зброї першими у разі «загрози самому існуванню держави».

Низка російських діячів трактували це положення так, що ядерна зброя може застосовуватися і при загрозі територіальної цілісності – а офіційна Москва називає територією Росії окуповані нею українські землі, що входять до міжнародно визнаних кордонів України. Представники країн Заходу критикували Росію за ядерні погрози. Прямим текстом Володимир Путін ядерним ударом Україні не погрожував, проте попереджав країни Заходу про можливість ядерної війни у разі прямої конфронтації з Росією.

Стратегічні ядерні сили Росії перебувають у режимі підвищеної бойової готовності з лютого 2022 року.

Форум