Туреччина заощадила $2 мільярди на електроенергії завдяки російській нафті

нафта

Туреччина й турецькі компанії заощадили близько $2 млрд на рахунках за електроенергію 2023 року завдяки збільшенню імпорту дешевої російської нафти й продуктів переробки .

Цк показали підрахунки Reuters на основі даних LSEG і оцінок трейдерів, передає enkorr.

Як зазначається, Туреччина хоче купувати більше у Росії, незважаючи на санкції Заходу.

Так, у листопаді 2023 року постачання російської сирої нафти сорту Urals у Туреччину зросли до 400 тис. барелів на день (б/д), що становить близько 14% від загального експорту нафти морським транспортом минулого місяця.

Очікується, що постачання в Туреччину зростуть у найближчі місяці після того, як приватний російський виробник нафти "Лукойл" підписав угоду з азербайджанською компанією SOCAR про переробку до 200 тис. барелів нафти на день на турецькому НПЗ STAR Socar, повідомили торгові джерела.

Окрім зростання постачань нафти, імпорт Туреччиною російського дизельного пального, мазуту, реактивного й морського палива підскочив на 200% у січні-листопаді 2023 року, до приблизно 0,29 млн б/д.

Росія поставила в Туреччину в січні-листопаді 13 млн тонн дистилятів, включно з 8,6 млн тонн дизельного пального з наднизьким вмістом сірки (ULSD 10ppm), порівняно з 4,3 млн тонн дистилятів, включно з 3,2 млн тонн ULSD за аналогічний період 2022 року, показали дані LSEG й повідомили трейдери.

Згідно з даними трейдерів, Туреччина цього року платила на $25-150 менше за тонну ($3,3-20 за барель) російського дизпального порівняно з цінами на аналогічні марки в Середземномор’ї. Для сирої нафти були знижки в межах $5-20 за барель. Здешевшання імпорту енергоресурсів допомогло Анкарі скоротити торговельний дефіцит і зменшити тиск на її валюту, яка цього року девальвувала на 30%.

За даними LSEG, Туреччина також збільшила експорт дизельного пального за той самий період на 120%, до 6,03 млн тонн з 2,75 млн у січні-листопаді 2023 року.

Автор: Галина Ялівець