Євросоюз піде на поступки Польщі щодо торгівельної угоди з Україною,

зерно

Європейська комісія пропонує продовжити безмитний режим для українського експорту до 6 червня 2025 року. Утім, нова угода містить певні зміни, вигідні для Польщі .

Остаточне рішення ухвалить Колегія єврокомісарів 31 січня, пише RMF.

Новий проєкт угоди включає повернення квот на імпорт до ЄС трьох "чутливих" товарів – українського цукру, м’яса птиці та яйця, чого немає в чинній угоді.

На поверненні відповідних квот наполягали міністр сільського господарства Чеслав Секерський та єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський, але проти них виступив єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс.

Водночас польський єврокомісар також хоче спробувати добитися сприятливішого для країни базового періоду для розрахунку квот. Він хоче, щоб у розрахунках враховувалися середні показники за останні три роки, у проєкті ж пропонується період із середини 2022 року до середини 2023 року.

Крім того, проєкт угоди містить два захисні механізми: звичайний та на випадок раптових ринкових потрясінь.

Другий варіант механізму може бути активований навіть на вимогу однієї країни, а рішення про зупинку надмірного імпорту прийматимуться швидше, оскільки їх ухвалюватиме Європейська комісія, а не всі країни ЄС.

Як повідомлялося, Україна запропонувала Польщі механізм верифікації експорту агропродукції відповідно до рішення Європейської Комісії, який вже ефективно працює з Румунією і Болгарією.

Автор: Юлiя Недашківська