"Ганебний злочин": Посольство прокоментувало інцидент із розсипаним зерном на кордоні з Польщею

зерно,кордон

Посольство України в Польщі та Генеральне консульство в Любліні звернулося до польської поліції з вимогою відкрити справу після інформації про те, що протестувальники розсипали зерно з українських вантажівок, які рухалися транзитом до Литви.

Про це повідомив посол України в Польщі Василь Зварич у "Фейсбуці".

"Після отримання інформації про розсипане польськими фермерами зерно з українських вантажівок, які були опломбовані після відповідних митних процедур і рухалися транзитом до Литви, Посольство і Генеральне консульство України в Любліні невідкладно звернулося до польської поліції з вимогою відкрити справу за фактом цього ганебного злочину", – наголосив він.

За його словами, польська поліція відкрила провадження і розпочала необхідні процедури. Водночас українські дипломати перебувають на прямому звʼязку з водіями зазначених вантажівок.

"Такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації. Тому ми вимагаємо знайти і притягнути винних до відповідальності.

Польські органи влади мали б рішуче відреагувати в правовому полі на цей ганебний і образливий для українців і більшості поляків злочин і не дозволити подібних варварських дій в майбутньому", – підкреслив Зварич.

Раніше повідомлялося, що польські фермери, які протестують поблизу кордону з Україною, висипали частину зерна з трьох українських вантажівок. Правоохоронці розслідують інцидент.

Нагадаймо, 9 лютого польські фермери вранці розпочали блокаду пункту пропуску на кордоні з Україною – "Медика – Шегині". Пізніше протести поширилися ще на два пункти пропуску.

До того повідомлялося, що в межах протестів польські фермери планують заблокувати рух у п’яти пунктах пропуску на кордоні з Україною: три – 9 лютого, ще два – 12 лютого.

Детальніше про сиуацію на польському кордоні читайте у нашому матеріалі: Чому поляки блокують вантажівки та висипають українське зерно на дорогу

Автор: Юлiя Недашківська