Очільник МЗС Латвії йде у відставку – через польоти на бізнес-джетах за державний кошт

Міністр закордонних справ Латвії Крішʼяніс Каріньш під час перебування на посаді голови уряду, архівне фото, 2020 рік

Міністр закордонних справ Латвії Крішʼяніс Каріньш залишить свою посаду на тлі скандалу з його перельотами на приватних літаках за державний кошт під час перебування премʼєр-міністром. Про це повідомляє Delfi.

Про таке рішення Каріньш оголосив за підсумками зустрічі з чинною премʼєркою Ерікою Силінею (вони обидва є членами владної партії «Нова єдність»). Він складе повноваження з 9 квітня, а вже наступного дня, як очікується, парламент проголосує за кандидатуру нового міністра, яка наразі не названа.

Наприкінці 2023 року стало відомо, що, обіймаючи посаду премʼєра, Каріньш 32 рази літав у закордонні поїздки на приватних літаках, що коштувало бюджету 613 тисяч євро. Пояснення Держканцелярії про виправданість таких витрат журналісти та громадськість у частині випадків визнали непереконливими.

Наприкінці березня Генпрокуратура розпочала кримінальний процес про можливу розтрату коштів. Каріньш зараз у цьому розслідуванні не має процесуального статусу.

Каріньш обіймав посаду премʼєр-міністра Латвії з січня 2019 до вересня 2023 року – це рекорд за часом перебування на цій посаді з моменту відновлення незалежності країни в 1991 році.

Форум