субота15 лютого 2025
swoboda.in.ua

Українці бідніють, але все ще відвідують ресторани та кафе: ресторатор пояснив цей парадокс.

У п'ятницю ввечері багато ресторанів переповнені не лише через те, що люди хочуть поїсти та повеселитися.
Несмотря на финансовые трудности, украинцы продолжают посещать рестораны и кафе. Ресторатор объяснил этот парадокс.

Багато українців активно продовжують відвідувати кафе та ресторани, незважаючи на досить складну економічну ситуацію в країні. Одним із головних пояснень цього "феномену" є те, що таким чином люди прагнуть відчути "ілюзію нормального життя".

Про це в інтерв’ю "Телеграфу" розповів один з найвідоміших українських рестораторів Дмитро Борисов. На його думку, люди відвідують заклади під час війни одразу з кількох причин.

"Я думаю, що заклади, кафе, бари, ресторани для людей — практично єдина можливість відчути ілюзію нормального життя", — зазначив бізнесмен.

Також мотивом для відвідування різних закладів є те, що у багатьох кафе та ресторанах є потужні генератори, інтернет і світло. При цьому вдома у людей всього цього може не бути через регулярні відключення.

"Заклади як бізнес добре адаптуються до ситуації. У нас, наприклад, частіше є світло завдяки генераторам, інтернету та Wi-Fi, і ми працюємо, в той час як вдома у людей часто цього немає. Тому багато хто приходить у заклади просто для того, щоб посидіти при світлі і попрацювати, маючи доступ до Wi-Fi. Це також один з мотивів", — підкреслив Борисов.

Крім цього, ресторатор виділив категорію людей, які відвідують заклади "за звичкою" і не хочуть відмовляти собі в задоволенні насолодитися їжею, приготованою в кафе та ресторані.

"І, звичайно, є ще й частина людей, які приходять за звичкою. Вони звикли ходити, і це нормально, адже це базова потреба поїсти і попити. Фактично у людей є вибір: купити продукти в супермаркеті або на ринку і приготувати їжу вдома, або витратити ті ж гроші на відвідування закладу громадського харчування", — поділився своїми спостереженнями ресторатор.

Також цікаво, що середній чек в Україні зріс на 10-15%, однак це сталося через підвищення цін, інфляцію та інші економічні фактори.

"Але структура середнього чека, тобто кількість їжі або напоїв, не збільшується — навпаки, вона скорочується. Тому ось такі економічні показники", — резюмував Борисов.

Більше про те, чому ресторатор не вірить у успіх української кухні за кордоном і як мобілізація вплинула на кадровий голод в Україні, читайте в інтерв’ю "Телеграфа" з Дмитром Борисовим: "Українська кухня не буде успішною за кордоном": Дмитро Борисов про відхід від GastroFamily, нові плани та кадрову кризу в Україні.